Filà «Tercio de Zuavos». Més de cent anys d'escolta a Sant Blai.

Escuadra Oficial día de la Entrada, 2 de febrero de 1929.
Foto: Filà Terç de Suavos de Bocairent.
Cap a l'any 1867, cinc senyors es reunien per a fundar la filà Tercio de Zuavos,  evidentment que els temps no eren els mateixos que coneixem avui  en dia, i  les  dificultats eren moltes. De les dificultats amb què comptaren en tenim constància a la  filà en el llibre de Julián Castelló (el Sério), que a més de ser un destacat suavo, és  l'autor de la lletra de l'himne al  patró. Julián Castelló escrigué durant els 22 primers  anys d'aquest segle la crònica de les festes i d'altres qüestions relacionades amb la filà  al llarg de l'any. A partir d'aquest llibre coneixem l'any de la fundació, el nom dels qui la  fundaren, les vicissituds i  problemes que passaven els  components d'aquesta, les  diferències amb altres filaes, les enveges pels actes que són exclusius d'aquesta, el  capità de cada any, els components, els músics que els acompanyaven i fins i tot els  diners que es gastava cada fester. Així, per exemple l'any  1903 eren 31 suavos,  acompanyats de 25 músics i el cost de la festa per a cada fester fou de 17 pessetes, és  a dir 527 pessetes, de les quals 200 eren per als 25 músics d'Adzaneta.  

Als anys posteriors ens remetem als llibres de comptes i a la memòria dels més majors  de la filà, als quals hem sentit moltes vegades narrar peripècies, xirigotades, problemes,  tensions, etc. Però moltes d'aquestes històries poden perdre's en la seua memòria si no  les arrepleguem. La generació de suavos més majors, actualment, són els seguidors  d'aquells suavos de principi de segle i per les coses que conta el llibre del tio Julià, la  generació que està al voltant dels 70 o 80 anys, fa 40 o 50 anys reproduïa i millorava  l'ambient fester dels seus antecessors, que a la vegada segur que havien tracta de  superar els anteriors. Doncs bé, les anècdotes són moltes i  bastant divertides, els  gafarrons (borratxeres) dels suavos de principis de segle els condueixen a situacions  que diverteixen la resta de conciutadans, si una nit de l'any 1904, per no embrutar gots,  una colla de suavos a la llum d'un cresol s'amorrava a beure als abeuradors dels burros  cantant l'habanera «El  torero banderillero» i  no deixava ni  gota de líquid (a aquest  episodi recordat i reproduït anys després se'l coneixia com «La cova de Garró»), anys  després altres colles de suavos han protagonitzat anècdotes famoses i conegudes per tots, entre elles, la burla que feren un any en què el tenor d'una sarsuela se n'anà del  poble aconsellat per un amic suavo i  no acudí a la funció. En la funció d'aquella nit  l'armaren bona i l'endemà dia de moros i cristians feren burla representant pel carrer «La fuga del tenor», davant, fins i tot dels altres actors i actrius que encara s'estaven al  poble. 

Ara bé, si hi ha alguna cosa que singularitza la filà dels suavos és el «piquete» del dia  de Sant Blai. Després de dinar tots els suavos i suaves, des del més menut al més  major, es reuneixen al maset per formar en fila de quatre i marxar pels carrers del poble  al compàs de la marxa coneguda també com El piquete. Tots els suavos i suaves del  piquete acudeixen a les cases del capità i de l'alferes a agasajar­los i ser convidats per aquests. A poqueta nit, la mateixa formació tancarà la processó escoltant la imatge del  sant, i li obrirà el pas al sant a l'entrar de la plaça i de la parròquia.  

La filà, des de l'any 1963, està ubicada en la placeta que du el nom del patró. L'any  1982 la filà tenia una quantitat de components important i es va veure en l'obligació  d'ampliar el local fins als 200 metres quadrats, deu anys més tard s'ampliava el local als  300 actuals. Enguany s'ha reformat l'espai destinat a dormitoris dels músics i l'antiga  cuina de parets i sostre de penya.  

Actualment són 293 els components de número, a més dels que formen el  quadre  d'honor. D'aquests 293, 77 tenen la categoria de juvenils i paguen el 10 % de la festa,  els altres 216 es fan càrrec del 90 % restant.  

Vicent Satorres  
(Vocal de la Junta directiva de la filà


64.450

No hay comentarios:

▷ Los mejores post del blog Zuavos del Mundo